Little sad dog

Little sad dog

Kõhulahtisuse tunnused

Koertel võib kõhulahtisust esineda mitmel kujul. Väljaheide võib olla ebatavaliselt pehme kuni vesivedela massini välja.

Muudeks sümptomiteks võivad olla pingutamine roojamise ajal, kõhugaasid, väljaheite ebanormaalne lõhn või veri ja lima selle pinnal. Paljud kõhulahtisuse juhtumid lahenevad iseenesest, kuid osad juhtumid vajavad siiski ravi.

Verine kõhulahtisus koos tugeva pingutamisega võib olla esmaabi vajav olukord, eriti väikeste koerte puhul. Kõhulahtisus koos oksendamisega võib viidata tõsisele sooleummistusele, mis võib vajada isegi kirurgilist sekkumist. Nõrkus, valu, oksendamine või erutusseisund on märgid, mis näitavad, et koer vajab loomaarsti abi.


Kõhulahtisuse põhjused

Kuna koerte kõhulahtisuse põhjuseid on palju, siis on alati hea lasta koer loomaarsti poolt üle vaadata, et välistada tõsisemad põhjused. Alljärgnevalt mõnedest kõhulahtisuse põhjustest:

Parvoviirusinfektsioon. Tavaliselt esineb kõhulahtisus ja oksendamine koos palavikuga, tüüpiliselt noortel koertel. Diagnoosimiseks kasutatakse enamasti antigeeni-testi.
Parasiidid. Sealhulgas solkmed, kidakärss-ussid, paelussid, piugussid, koktsiidid, Giardia‘d. Neid nakkuseid aitavad diagnoosida roojauuringud.
Bakteriaalsed nakkused. Põhjustatud näiteks järgmistest tekitajatest: Clostridium perfringens, E. coli, Salmonella, Campylobacter, spiroheedid. Diagnoosimine võib osutuda tõeliseks väljakutseks, sest loomad võivad olla nende bakterite kandjateks ka ilma kliiniliste sümptomite avaldumiseta.
Sobimatute asjade söömine. Tõsi on, et koerad võivad süüa kõike – alates teiste loomade väljaheidetest kuni muru ja prügini välja. See on ka kõige sagedasemaks koerte kõhulahtisuse põhjuseks.

Eelpooltoodud loetelu ei ole kaugeltki kogu nimekiri kõhulahtisuse põhjustest, sellest teemast on kirjutatud terveid raamatuid. Enamasti soovitakse vastust kahele küsimusele: kas ma pean oma koera viima loomaarsti juurde ja kui ei pea, kuidas ma saan kodus ravida?


Millal minna loomaarsti juurde?

Alati on hea loomaarstiga konsulteerida kui koeral on kõhulahtisus. Loomaarst võib soovida koera näha või teha diagnostiline roojauuring, et välja selgitada parim ravi. Kuna osad koerte parasiidid ja bakterid võivad põhjustada ka inimeste haigestumist, siis on tähtis ka nende olemasolu kontrollida. Kergematel juhtudel, kui koera käitumine on tavapärane, tuleks 24 tunni jooksul hoiduda söötmisest. Kui lisaks kõhulahtisusele esinevad veel oksendamine, uimasus, depressioon või valu, tuleks kohe otsida veterinaarset abi.

Allikas http://www.cesarsway.com/dogcare/health/Diarrhea-in-Dogs

Kõhulahtisuse korral kasutatavad toetavad vahendid leiad SIIT